Maak je auto vakantieklaar: dashboard bingo

Ga je op vakantie met de auto? Of je nou naar Zuid-Frankrijk rijdt of in Nederland blijft, het is wel zo handig om ervoor te zorgen dat je auto klaar is voor de vakantie. Met onderstaande tips kun je met een gerust gevoel op vakantie en voorkom je een ‘dashboard bingo’ vol brandende lampjes.

1

Peil de olie en vul bij

Het is belangrijk om je olie goed op peil te houden en op tijd te verversen. De olie in je motor zorgt namelijk niet alleen dat de draaiende delen worden gesmeerd, maar is ook een reinigings- en koelmiddel.

Hoe? Peil de olie als de motor is afgekoeld en zorg dat de auto zo recht mogelijk staat. Open de motorkap en haal de oliepeilstok eruit. Maak hem schoon met een doek, stop hem er opnieuw in en haal hem er weer uit. Vervolgens lees je het oliepeil af: de lijn hoort tussen het minimale en maximale peil in te staan. Staat de olie eronder? Vul dan olie bij.

2

Vul de koelvloeistof bij

Koelvloeistof zorgt ervoor dat de warmte van je motor wordt afgevoerd. Zo raakt hij niet oververhit. Belangrijk dus om dit af en toe te checken.

Hoe? Zorg dat de auto zo recht mogelijk staat en dat de motor is afgekoeld. Open de motorkap en bekijk het koelstofreservoir. Controleer vervolgens het peil op de streepjes van het reservoir: staat het peil onder het minimum, dan moet je de koelvloeistof bijvullen.

3

Controleer de bandenspanning

Uit elke band ontsnapt continu een beetje lucht. En wanneer de bandenspanning te laag is, verbruik je meer brandstof, ligt je auto minder goed op de weg en maak je meer kans op een klapband. Het is dus van belang om dit regelmatig te controleren.

Hoe? Zoek naar de juiste bandenspanning voor jouw auto. Die kun je vinden in het instructieboekje van je auto en soms aan de binnenkant van je deur, achter het tankklepje of op de bandenpomp. Stel de bandenpomp in op de juiste spanning. Draai het ventieldopje los en sluit de bandenpomp op het ventiel aan. Wacht op het piepje dat aangeeft dat de bandenspanning weer op het juiste niveau is en draai het ventieldopje er weer op.

4

Check de trekhaak

Ga je op vakantie met een aanhanger of caravan? Kijk dan even of je trekhaakaansluiting goed in orde is.

Hoe? Koppel je aanhanger aan en sluit de stekker aan. Niet iedere aanhanger heeft dezelfde aansluiting, dus zorg ervoor dat je de juiste stekker hebt. Controleer vervolgens de verlichting, richtingaanwijzers, het achteruitkijklicht en de kentekenverlichting van de aanhanger. Rijd je elektrisch of hybride? Kijk dan goed of jouw auto (en trekhaak) geschikt is voor een rit met een aanhanger.

5

Controleer de verlichting

Met je verlichting zorg je ervoor dat jij anderen goed ziet op de weg, maar ook dat je goed gezien wordt. Genoeg redenen dus om ervoor te zorgen dat dit altijd in orde is en af en toe te checken.

Hoe? Schakel de verlichting in. Controleer het stadslicht, dimlicht, grootlicht, richtingaanwijzers, mistlampen, het achteruitrijlicht en het derde remlicht. Zorg daarnaast dat je altijd een extra set reserveverlichting in de auto hebt liggen. Rijd je met een caravan of andere aanhanger? Check de verlichting daarvan natuurlijk ook.

6

Zoek uit wat mee moet in de auto

Wist je dat je in verschillende landen verplicht bent om een EHBO-doos in de auto te hebben liggen? Ook een gevarendriehoek in je auto wordt door veel landen verlangd. In ieder land gelden andere regels. Check voor de zekerheid voor vertrek de regels in het land van jouw bestemming.

7

Breng je auto naar de garage voor een vakantiecheck

Je kunt ongetwijfeld een heleboel zelf checken aan jouw auto. Toch is het handig om voor de zomervakantie je auto nog te laten nakijken door een monteur. Zeker als je ver moet rijden. Het kost vaak maar weinig en zo kun jij helemaal goed voorbereid en met een gerust gevoel in de auto stappen.

Auto gecheckt? Klaar voor vertrek!

Overige campagnes

Laat je niet verrassen door het weer

Lees hier meer

Ben je Bob, zeg het hardop

Lees hier meer

Niets is wat het lijkt: doe geen drugs als je rijden moet

Lees hier meer