Niets is wat het lijkt: doe geen drugs als je rijden moet

Lekker met vrienden genieten van de warme zon op je huid, in de tuin, in het park, en binnenkort ook eindelijk weer op festivals… Steeds vaker wordt dat geluksgevoel versterkt met een pilletje, een ballonnetje, of een andere drug. Maar ook steeds vaker stappen mensen daarna nog achter het stuur. Uit onderzoek blijkt dat veel automobilisten tussen de 18 en 50 jaar onder invloed achter het stuur stappen, omdat ze hun rijvaardigheden overschatten. De gevolgen van rijden onder invloed van drugs zijn nog onvoldoende bekend. Hoog tijd om daar verandering in te brengen.

Wist je bijvoorbeeld dat:

In ongeveer 10% van de ernstige verkeersongelukken rijden onder invloed van drugs een rol speelt?

Drugsgebruik in combinatie met alcohol in het verkeer de kans op een ongeluk met maar liefst 200 keer kan vergroten?

Lachgas de waarneming en het coördinatievermogen verstoort? Zelfs als het inhaleren van lachgas al een paar minuten geleden is.

Een belangrijk kenmerk van XTC zelfoverschatting is? Als je onder invloed van XTC achter het stuur stapt, kun je risico’s veel minder goed inschatten, neemt je concentratievermogen af en wordt je ruimtelijke inzicht minder.

Cocaïne weliswaar tot een hogere reactiesnelheid en een gevoel van alertheid leidt, maar in werkelijkheid levensgevaarlijk is doordat je er meer risico’s door neemt en sneller en agressiever gaat rijden?

Overige campagnes

Maak je auto vakantieklaar: dashboard bingo

Lees hier meer

Laat je niet verrassen door het weer

Lees hier meer

Ben je Bob, zeg het hardop

Lees hier meer