Laat je niet verrassen door het weer

Het Nederlandse weer is veranderlijk, ook in de zomer. Mooie zomerse dagen en flinke regenbuien wisselen elkaar af. Dat zorgt ook voor wisselende omstandigheden als je met de auto op pad gaat. Laat je niet verrassen door het weer en ga veilig en goed voorbereid op pad met deze tips.

1

Bereid je goed voor bij extreme hitte

De stralende zon is heerlijk, maar in de zomer kan het al snel erg heet worden in de auto. Bereid je daarop voor door voor vertrek de ramen en deuren van je auto alvast open te zetten om de ergste warmte alvast te laten ontsnappen. Extreme hitte in de auto voorkom je ook door je auto zoveel mogelijk in de schaduw te parkeren en leg/hang een zonnescherm of handdoeken voor de ramen. Stap je in de auto, zorg dan voor luchtige kleding en genoeg drinkwater voor onderweg.

2

Ga bewust met de airco om

De airco werkt heerlijk verkoelend in een warme auto, maar een te hoog temperatuurverschil is ongezond: je kunt er ziek van worden, en als je uitstapt is dat slecht voor je bloedsomloop. Zet de airco daarom niet kouder dan 6 graden Celsius onder de buitentemperatuur.

3

Wees alert op gladheid

Wist je dat er na een lange periode van warm en droog weer een ‘zomerse’ variant van gladheid bestaat? Als het dan gaat regenen, vormt het regenwater zich met de vuilresten op de weg soms in een gladde laag. Wanneer het glad is, heb je een langere remweg. Houd daarom in deze weersomstandigheden voldoende afstand en rem voorzichtig.

4

Neem maatregelen bij laagstaande zon

De zonsopkomst en -ondergang zijn erg mooi, maar kunnen er ook voor zorgen dat je nog maar weinig ziet. Wees je daar bewust van en pas je rijgedrag erop aan. Leg standaard een zonnebril in de auto en zorg voor schone ruiten, zodat je zicht niet nog meer wordt geblokkeerd. Houd er daarnaast rekening mee dat de andere weggebruikers ook minder zien, wat onverwachte situaties kan veroorzaken.

5

Houd het overzicht tijdens een onverwachte zomerbui

Na een periode van hitte kan er zomaar een dikke onweersbui losbarsten. Het liefst ben je dan niet op de weg, maar het kan natuurlijk voorkomen. Wordt je zicht er flink door belemmerd, laat dan je snelheid zakken en houd voldoende afstand. Blijf goed voor je kijken en rijd rustig door eventuele plassen. Gaat de auto glijden door de grote hoeveelheid water (aquaplaning)? Laat dan het gas los en houd je stuur recht om ervoor te zorgen dat je auto niet verder in de slip raakt.

6

Check altijd voor vertrek het weerbericht en de verkeersinformatie

Om echt goed voorbereid op pad te gaan, is het altijd handig om het weerbericht goed in de gaten te houden. Zo kom je minder snel voor verrassingen te staan. En als je dan toch bezig bent, bekijk ook direct de verkeersinformatie. Is er sprake van extreme hitte? Zorg dan dat je files vermijd en niet te lang in de auto hoeft te zitten.

Overige campagnes

Maak je auto vakantieklaar: dashboard bingo

Lees hier meer

Ben je Bob, zeg het hardop

Lees hier meer

Niets is wat het lijkt: doe geen drugs als je rijden moet

Lees hier meer